Tussenresultaten doorlichting onderwijs Curaçao

Het onderwijs vervult een belangrijke rol in de vorming van de volgende generaties en de ontwikkeling van de samenleving als geheel. Het is daarom van groot belang dat de basiskwaliteit van het onderwijs, de doorstroom tussen de stelsels van onderwijs en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt op orde zijn. Het onderwijsbestel, inclusief al haar onderdelen (organisaties, regelingen en instrumenten) is de drager van het Curaçaose onderwijs. In de afgelopen maanden heeft een gezamenlijke werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Curaçaose en Nederlandse Onderwijsinspecties, de eerste fase van een doorlichting van het onderwijsbestel in Curaçao uitgevoerd in de vorm van een nulmeting. De huidige kwaliteit van individuele scholen, opleidingen of andere organisaties was geen onderwerp van de doorlichting. Een doorlichting van het onderwijsbestel moet inzicht geven in de knelpunten, kansen en oplossingsrichtingen om tot een verbeterplan voor het onderwijs te komen.

Beeld: ©Shutterstock / Wavebreakmedia

Tussenresultaten en aanbevelingen

De uitkomsten van de eerste fase van de doorlichting zijn gepresenteerd in een tussenrapportage. De tussenrapportage geeft een globaal beeld van de stand van zaken met betrekking tot het onderwijsbestel en het onderwijssysteem. In de tussenrapportage zijn dertien aanbevelingen opgenomen.

De aanbevelingen besteden aandacht aan de informatievoorziening voor aansturing, prioriteitstelling en evaluatie, het onderwijsbestel (basisvoorzieningen, personeel, kwaliteitszorg en aansluiting op vervolgopleidingen en de arbeidsmarkt) en aan het onderwijssysteem (wetgeving, verdeling en invulling van rollen, taken en verantwoordelijkheden).

Vervolg en eindrapportage

De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, de heer Sithree van Heydoorn, heeft een uitgebreide schriftelijke reactie gegeven op de tussenrapportage en deze, vanuit het oogpunt van transparantie en samenwerking, de resultaten van de nulmeting gedeeld met de Staten, de relevante stakeholders en het algemeen publiek. Aan relevante stakeholders, waaronder de schoolbesturen, is expliciet gevraagd naar hun reacties en eventuele bijdragen. Deze dienen als input voor de volgende fase van de doorlichting.

Minister van Heydoorn gaat ervan uit dat eventuele tekortkomingen in de tussenrapportage in de eindrapportage zullen worden verholpen als gevolg van de waardevolle inbreng van stakeholders. In de eindrapportage zal een nadere analyse plaatsvinden om op basis van (eventuele aanvullende) gegevens en overige informatie een helder beeld te geven van de stand van zaken binnen het onderwijsbestel en het onderwijssysteem.  Er zullen dan verbetervoorstellen worden gedaan om het onderwijsbestel en het onderwijssysteem beter te laten functioneren voor leerlingen, studenten, docenten en schoolbesturen.

De Onderwijsinspecties gaan nu door met de tweede fase in de doorlichting.  De planning is dat deze in december 2022 wordt afgesloten met een eindrapportage.

Leestip