TWO financiert het toegankelijker maken wetten Curaçao

Het Ministerie van Algemene Zaken van Curaçao ontvangt financiële steun, in de vorm van subsidie van Nederland, voor de realisatie van het zogenoemde GT-project oftewel Project Geconsolideerde Teksten. Dit project maakt onderdeel uit van het Landspakket en de daaruit voortvloeiende Uitvoeringsagenda en is ondersteund met een bijdrage van €360.000,-.

Beeld: ©Gobièrnu di Kòrsou / Mitchel Isenia
V.l.n.r.: Djurick Comenentia (Kabinetschef Minister-president), Lennard Nijenhuis (TWO), Jennifer Fer (Directrice WJZ), Caroline Fiévez (Secretaris Bestuur van Jurdoc), Gilmar Pisas (Minister-president), Flora Goudappel (Voorzitter Bestuur van Jurdoc), Rick Buijs (Directeur Jurdoc), Carlien de Wit Hamer (Adj, Directeur Jurdoc), Roxiënne Albertina (Beleidsmedewerker)

Het gaat hierbij om de omzetting van wetteksten naar de staatkundige structuur van het land en de eventuele wijzigingen die in de loop der tientallen jaren zijn gedaan. Van de betreffende teksten wordt tevens een doorlopende tekst gemaakt. Hierdoor wordt de wetgeving van Curaçao inzichtelijker en begrijpelijker. Dit is belangrijk, want beter toegankelijke wetteksten die actueel zijn komt de handhaving van de rechtsorde en de rechtszekerheid van de gemeenschap ten goede.

Er is een grote behoefte aan geconsolideerde teksten van wet- en regelgeving, zeker gelet op het feit dat al vanaf 10 oktober 2010, krachtens de Algemene overgangsregeling wetgeving en bestuur land Curaçao, aan de regering van Curaçao bij landsverordening de opdracht is gegeven om geconsolideerde teksten op te stellen. Met het verkrijgen van de status van autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is namelijk bepaald dat de wet- en regelgeving van zowel het eilandgebied Curaçao als het Land Nederlandse Antillen, met uitzondering van een klein aantal regelingen, zal blijven gelden in het (nieuwe) land Curaçao. De nog geldende wet- en regelgeving, dient dan ook aan de nieuwe situatie c.q. constellatie van het land Curaçao aangepast oftewel geconsolideerd te worden.

Ter realisering van dit project is de Stichting Juridische Documentatie (JurDoc) benaderd voor de actualisering van om en nabij 850 regelingen die geactualiseerd en geconsolideerd moeten worden. JurDoc beschikt reeds over (digitale) bestanden van geldende wettelijke regelingen, alsook de nodige deskundigheid en ervaring met het opstellen van geconsolideerde en doorlopende teksten van wet- en regelgeving.