Aanbevelingen om ‘Red Tape’ terug te dringen en ondernemen efficiënter te maken

Om een weerbare, dynamische en veerkrachtige economie voor Curaçao te realiseren, moeten het ondernemerschap en het investeringsklimaat worden bevorderd (maatregel E6 in het Landspakket). Het vergunningenstelsel, de kosten voor ondernemers (Costs of doing business, E6.4) en de bureaucratie (Red Tape, E6.3) bepalen in belangrijke mate het ondernemerschap en het investeringsklimaat. Een integrale doorlichting op basis van de Ease of Doing Business methodiek van de Wereldbank heeft geleid tot inzicht in hoe de stappen, doorlooptijd, kosten en kwaliteit van twaalf regulerende processen op Curaçao voor MKB-ondernemers zich verhouden tot andere landen in Latijns Amerika en het Caribisch gebied en Nederland.

Beeld: ©Curaçao Tourist Board

Resultaten doorlichting (E6.3)

In het kader van E6.3 is een doorlichting gedaan naar de stappen die een ondernemer moet nemen bij het opstarten van een bedrijf. Uit de doorlichting blijkt dat het wettelijke kader van Curaçao verouderd is, maar over het algemeen wel in overeenstemming is met de vereisten van de Wereldbank. Curaçao is minder aantrekkelijk dan andere landen waar het gaat om het aantal stappen die genomen moeten worden en de doorlooptijd van processen. De instrumenten die Curaçao heeft geïmplementeerd, zijn niet bekend bij ondernemers en ook niet altijd binnen de overheid en worden daarom niet breed gebruikt.
 

Aanbevelingen

  • Meer transparantie door alle relevante informatie over stappen, doorlooptijd en kosten voor reguliere processen online te publiceren;
  • Samenwerking tussen alle actoren in de reguliere processen verbeteren door meer te informeren, overleggen, systemen te koppelen en de branche organisaties te versterken;
  • Front- en Backoffice verder digitaliseren;
  • Medewerkers trainen en een deel ervan bijscholen om richting inspectie, controle en klantondersteuning te gaan;
  • Definities vaststellen en internationale standaarden, keumerken en certificeringen hanteren.

Resultaten onderzoek ‘Cost of doing business’ (E6.4)

Uit het onderzoek naar de kosten die een ondernemer maakt in zowel de oprichtingsfase als de operationele fase is gebleken dat de productiviteit van arbeid en kapitaal in Curaçao lager ligt in vergelijking met andere Caribische eilanden, terwijl de arbeidskosten en sociale lasten als percentage van het Bruto Binnenlands Product per capita wel hoog zijn. Daarentegen zijn de kosten voor elektriciteit en water hoog in vergelijking met andere Caribische eilanden. Kosten voor transport en internet liggen in de middenmoot. Uit het onderzoek blijkt ook dat maar een klein aantal organisaties bezig is met het verlagen van energieverbruik, het omschakelen naar duurzame energie, het overstappen naar elektrisch vervoer en het hergebruiken van water en afval.
 

Aanbevelingen

In een teruglopende economie is de neiging om vooral te denken in termen van het drukken van kosten voor de ondernemer. Echter, het is evenzeer belangrijk voor bedrijven dat de productiviteit verhoogd wordt. Dit kan door het aanbod van producten en diensten uniek te maken waardoor de prijs die gevraagd kan worden ook kan stijgen.

Lees meer in het rapport Nulmeting Red Tape and Cost of Doing Business in Curaçao met aanbevelingen voor ondernemers en de Overheid van Curaçao.

Leestip