Doorlichting Investeringsklimaat en ondernemerschap op Curaçao

Een doorlichting van het ondernemerschap(sbeleid) en het vestigings- en investeringsklimaat van Curaçao heeft geleid tot inzicht in economische hervormingen en verbeterslagen die, samen met de voorgestane visie, richting van en ambitie voor de Curaçaose economie bepalen.

Beeld: ©Shutterstock / Dmitry Demidovich

Resultaten

Bij het uitvoeren van de doorlichting in het kader van maatregel E6.1 is gebruik gemaakt van de input over recente ervaringen van investeerders, ondernemers en betrokkenen op het gebied van het investeringsklimaat en ondernemerschap. Hieruit is een aantal knelpunten voortgekomen. Denk onder andere aan fiscale en financiële stimulansen, vergunningen en Red Tape en beschikbare informatie.

Er wordt geconstateerd dat in diverse nota’s, de begroting van 2022 en in het regeerakkoord contouren van het economisch beleid worden aangegeven. Ook zijn er vele visies op economische ontwikkeling vastgelegd in diverse beleidsdocumenten. Desondanks is er geen samenhangende visie en beleid op het gebied van investeringsklimaat en ondernemerschap. De daadwerkelijke uitvoering van de aanbevelingen of acties op het gebied van het investeringsklimaat, blijven vaak achter door een gebrek aan politieke continuïteit en besluitvorming, een gefragmenteerde aanpak, een gebrek aan capaciteit, het niet kunnen omzetten van aanbevelingen in een operationeel proces, te weinig draagvlak, gebrekkige communicatie en het ontbreken van de bereidheid om te veranderen.

Aanbevelingen

In het rapport wordt aanbevolen om een overheidsbeleid op hoofdlijnen vast te stellen zodat bepaald kan worden welke acties prioriteit hebben. Daarbij is het belangrijk de sociale partners en andere stakeholders bij het totale proces te betrekken. Ook is het goed om acties naar korte, middellange en lange termijn te categoriseren en te zorgen voor voldoende capaciteit, kennis, ervaring en financiële middelen.

De Tijdelijke Werkorganisatie ondersteunt en faciliteert het Ministerie van Economische Ontwikkeling waar nodig bij de implementatie van de maatregelen in het kader van E.6 met als doel te komen tot een weerbare, dynamische en veerkrachtige economie. Lees meer over het onderzoek en alle resultaten en aanbevelingen in het rapport Doorlichting Investeringsklimaat en ondernemerschap op Curaçao.

Leestip