Bevolkingsonderzoek naar chronische aandoeningen en risicofactoren

Op Sint Maarten wordt momenteel een nationale gezondheidsenquête gehouden over chronische aandoeningen en de bijhorende risicofactoren. De overheid van Sint Maarten is met dit project begonnen en wordt daarbij ondersteund door de Pan-American Health Organization/World Health Organization. Dit project is onderdeel van het Landspakket van Sint Maarten. De enquête is een belangrijke stap in het Multisectoraal nationaal plan voor de preventie van niet-overdraagbare ziekten (National Multisectoral Action Plan for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases, oftewel NCD MAP). In dit tienjarenplan worden de strategische richting en uitkomsten geschetst voor de overheid, stichtingen, de private sector en burgers bij de aanpak van NCD’s, de risicofactoren en de bepalende sociale factoren voor gezondheid.

Hoge bloeddruk
Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie

Dit sluit aan bij doelstelling 5 van de Nationale Ontwikkelingsvisie: verbeteren van de toegang tot goede gezondheid, onderwijs en sport. Het Ministerie van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid voert de enquête uit als onderdeel van strategisch gebied nr. 1 van het NCD MAP inzake toezicht op niet overdraagbare ziektes. Met de resultaten van de enquête worden beleid en programma’s ontwikkeld voor de preventie van chronische aandoeningen.

Dataverzameling volwassenen met voorgeschiedenis niet overdraagbare ziektes

Bij de uitvoering van het onderzoek maakt de PAHO/WHO gebruik van de internationale STEPS-enquête-methode. De overheid van Sint Maarten streeft ernaar gegevens te verzamelen over gedragsmatige en biologische factoren die een rol spelen bij een verhoogd risico op niet-overdraagbare ziekten. Niet-overdraagbare ziekten zijn aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en chronische longziekten. De STEPS-enquête levert actuele en relevante gegevens over het aantal volwassenen dat een voorgeschiedenis heeft van niet overdraagbare ziektes,  verhoogde bloeddruk/glucose/cholesterol heeft, fysiek inactief is; ongezond,  rookt of alcohol misbruikt, is depressief of angstig, en zelfmoordgedachten heeft gehad. Er doen 3.500 huishoudens aan de enquête mee, die willekeurig zijn geselecteerd. Er worden huis-aan-huis-enquêtes en gezondheidscontroles gehouden onder volwassenen van 18 tot 69 jaar. De enquête is in juli van start gegaan en eindigt in oktober 2023.

  1. Versterken van gezondheidssystemen voor toezicht, onderzoek, bewaking en beoordeling met betrekking tot de prevalentie en de risicofactoren van NCD’s.
  2. Instellen van bestuurlijke en coördinatiemechanismen ten behoeve van multisectorale betrokkenheid, besluitvorming en implementatie van het NCD MAP.
  3. Verlagen van de risicofactoren voor NCD door het creëren van bewustzijn, stimuleren van een gezonde leefstijl en analyseren van de bepalende factoren voor gezondheid.
  4. Bieden van hoogwaardige diensten waarin de mens centraal staat en die geïntegreerd en alomvattend zijn voor een effectieve aanpak van NCD's, met inbegrip van zelfmanagement.

Preventieve hulpmiddelen ontwikkelen

Kennis over de prevalentie van risicofactoren voor niet overdraagbare ziektes en het inzetten van preventieve diensten helpt bij het prioriteren en ontwikkelen van: gezondheidscampagnes (universele preventie), bevolkingsonderzoeken (selectieve preventie), richtlijnen voor vroegtijdige opsporing en behandeling van ziekten in de eerstelijnszorg, waaronder leefstijladvies (geïndiceerde preventie) en richtlijnen voor de behandeling en follow-up van patiënten met een NCD door gespecialiseerde zorgdiensten (zorggerelateerde preventie).

Vanwege de hoge prioriteit die de aanpak van niet overdraagbare ziektes op Sint Maarten heeft, is de STEPS-enquête als een van de taken in het Landspakket opgenomen. Dit pakket is ingevoerd met bepalingen van de Nederlandse Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) binnen de context van het project over “Patiëntgericht zorgplan, Preventie en gezondheidszorginfrastructuur” (F3.2).