Uitkomst onderzoek om ondernemerschap in Sint Maarten aan te sporen

Maatregel E6 van het Landenpakket is gericht op het stimuleren van ondernemerschap en het investeringsklimaat van Sint Maarten. Er is onderzoek gedaan om interventies en acties te kunnen ontwerpen om het ondernemersklimaat op Sint Maarten te versterken.

Beeld: ©St. Maarten Tourism Board

In het kader van de Ease of Doing Business-indicatoren van de Wereldbank is onderzoek gedaan naar verschillende aspecten die het ondernemersklimaat op Sint Maarten beïnvloeden. Denk daarbij aan (1) een bedrijf starten, (2) krediet krijgen, (3) belastingen betalen, (4) grensoverschrijdend handelen, (5) elektra en internet krijgen, (6) bouwvergunningen regelen, (7) onroerend goed registreren, (8) het afdwingen van contracten, en (9) het oplossen van insolventie.

Naast deskresearch hebben de onderzoekers ondernemers geïnterviewd om de belangrijkste knelpunten en issues in de Wereldbankfactoren te identificeren. Dit heeft geleid tot zes beleidspakketten met bijbehorende beleidsmaatregelen die deze knelpunten en vraagstukken aanpakken die Sint Maarten op korte, middellange en lange termijn kan nemen om het zakendoen integraal en substantieel te verbeteren.

De zes pakketten zijn:

  1. Optimaliseren en moderniseren van het vergunningenstelsel;
  2. Digitaliseer en centraliseer alle vergunningsprocedures en digitaliseer het belastingkantoor;
  3. Ondernemende (toegang tot) kennis en vaardigheden versterken;
  4. De toegang tot financiering en de integriteit van de financiële markt vergroten;
  5. Verbetering van de effectiviteit van product- en dienstenmarkten; en
  6. Ondernemerschap bevorderen door middel van fiscale en arbeidsmarktregelingen die ondernemerschap bevorderen.

De uitkomsten van het rapport zijn onderwerp van nader overleg tussen St. Maarten en COHO i.o. het prioriteren en vertalen van de aanbevelingen in een uitvoeringsplan van aanpak. Dit zal gebeuren met hulp van het Nederlandse ministerie van EZK aan COHO i.o.

Lees meer in het rapport Ondernemerschap stimuleren op Sint Maarten.