Wetgevingscongres Koninkrijk 2024: Banden wetgevingsambtenaren Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland versterken

Vrijdag 22 maart werd het eerste Wetgevingscongres Koninkrijk Samenwerken vanuit eigen kracht afgesloten. Ruim 50 deelnemers uit Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland hebben zich gedurende deze dagen laten inspireren door lezingen en interactieve workshops. Zo stonden onder andere workshops over het maken van startnotities, mensenrechtenverdragen, samenwerking bij rijkswetgeving en AI in de juridische praktijk op de agenda. De workshops werden verzorgd door juristen die werkzaam zijn als (rijks)ambtenaren, hoogleraren, advocaat, rechter of ondernemer.  Er was elke dag een inspirerende openingslezing door sprekers Maria van der Sluijs – Plantz, Sjoerd Zijlstra, Arjen van Rijn en Raúl Maduro. Het congres was ook een goed moment voor de verschillende wetgevingsambtenaren om van elkaar te horen waar zij mee bezig zijn en te netwerken.

Groepsfoto deelnemers, sprekers, Staatssecretaris Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen en Minister Algemene Zaken Gilmar Pisas
Beeld: Seven Media

Landspakketten

Het congres werd mogelijk gemaakt door de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) in het kader van de initiatieven in de landspakketten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Door de komst van de landspakketten hebben alle drie de landen de uitdaging dat verschillende (verouderde) wetgeving aangepast moet worden, maar niet genoeg mankracht om dit te doen.

Wil om samen te werken

De wil om samen te werken liep als een rode draad door het congres, zowel door de deelnemers, als de sprekers en bestuurders. Bij de afsluiting sloten Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen en Minister van Algemene Zaken, Gilmar Pisas aan. De leidinggevenden van de afdelingen Wetgeving en Juridische Zaken Mirjam Deekman (Sint Maarten), George Croes (Aruba) en Jennifer Pawirodihardjo-Fer (Curaçao) presenteerden, met input van de deelnemers, welke kansen en ondersteuningsmogelijkheden er zijn om met elkaar de wetgevingsfunctie te versterken en hervormingen uitgevoerd te krijgen

Staatssecretaris Van Huffelen: “Dit wetgevingscongres laat zien hoe ontzettend belangrijk uw rol als wetgevingsjurist is in het brede palet van hervormingen op weg naar een weerbare economie. Samenwerking en coördinatie, daar begint het bij. En dat kan alleen door mensen zoals u bij elkaar te brengen die elkaar opzoeken, expertise delen en elkaar ondersteunen. Want hoewel u op heel uiteenlopende terreinen werkzaam bent, maakt u allemaal onderdeel uit van de juridische keten die bijdraagt aan de rechtszekerheid op Aruba, Curacao en Sint Maarten.”

Minister Pisas: “Deze dagen hebben laten zien dat er een behoefte is aan kennisdeling en we de verbinding met elkaar aan moeten gaan omdat we in veel zaken voor vergelijkbare uitdagingen staan. Er zijn grote maatschappelijke problemen om op te lossen. In deze zaal zit veel kennis en ervaring. Wellicht kan de techniek ons ook helpen om efficiënter te werken. We moeten niet alleen in problemen denken, maar juist aan oplossingen en creatieve mogelijkheden om verbeteringen tot stand te brengen. Zoals het verbeteren van de wetgevingskwaliteit. Het gaat er uiteindelijk om dat we ons werk doen ten goede voor de samenleving.”

De TWO wil met dergelijke bijeenkomsten de banden tussen de landen binnen het koninkrijk versterken en meer samenwerking aanmoedigen. Daarnaast wordt waar nodig (financiële) steun gegeven om de trajecten uit te voeren.

  • Beeld: Seven media
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media
  • Beeld: Seven Media
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven media
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media