Counterpartdagen 2023: Synergie creëren

De Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) heeft voor de tweede keer de zogenaamde Counterpart Dagen georganiseerd. Gedurende drie dagen waren vertegenwoordigers van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland in Den Haag met elkaar in gesprek over de landspakketten en de onderlinge samenwerking. De sessies waren interactief en boden de gelegenheid om inzichten te delen en van elkaar te leren, rekening houdend met de onderlinge verschillen. Rode draad tijdens de dagen was 'synergie creëren'. 

Groepsfoto Counterpartdagen 2023
Beeld: ©Ministerie BZK / Tijdelijke Werkorganisatie / Henriette Guest

Judith Jeurissen, programmamanager TWO: “Op 4 april 2023 is de Onderlinge Regeling ‘samenwerking bij hervormingen’ getekend tussen Nederland en de drie Caribische landen. Het is mooi om te zien hoe de centrale uitgangspunten van de Onderlinge Regeling, eigenaarschap, gelijkwaardigheid en gemeenschappelijkheid, terugkomen in de kwaliteit van de gesprekken die we gevoerd hebben. Heel open en inspirerend. Het mag soms best een beetje schuren, zolang dat gebeurt vanuit respect en een diepgevoelde behoefte naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen. De gemeenschappelijkheid in de uitdagingen waar we met elkaar voor staan, was voor mij de grote eye-opener dit jaar. Voor de TWO betekent dit dat we de uitwisseling tussen de vier landen nóg meer moeten faciliteren.” 

Er was ook gelegenheid om op informele wijze te netwerken en er werd een bezoek gebracht aan de tentoonstelling 'Koloniaal Den Haag. Een onvoltooid verleden'.