Caribische wetgevingstechniek, een nieuwe handleiding voor wetgevingsjuristen Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De handleiding ‘Caribische wetgevingstechniek’ geeft de wetgevingsjuristen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten inzicht in alles wat komt kijken bij het opstellen van wettelijke regelingen. Denk hierbij aan onder andere wetgevende bevoegdheid en handhaving. Er wordt verwezen naar de relevante aanwijzingen voor de regelgeving van Aruba, Curaçao en Sint Maarten, met illustratieve voorbeelden, aanvullingen en waar nodig kritische opmerkingen en alternatieven. De Tijdelijke Werkorganisatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een financiële bijdrage geleverd aan de realisatie van het boek ‘Caribische wetgevingstechniek’ van professor mr. Sjoerd Zijlstra.

Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Sjoerd Zijlstra

Caribbean Center for Legislation

Het boek Caribische wetgevingstechniek is een spin-off van de opleiding Certified Legislative Lawyer van het Caribbean Center for Legislation (CCL). In november 2021 verstrekte BZK een subsidie van € 81.550 aan de Universiteit van Curaçao ten behoeve van de Caribbean Center for Legislation om de opleidingen Certified Legislative Lawyer (in Caribische context) en de vervolgopleiding Gediplomeerd Wetgevingsjurist voor wetgevingsjuristen in Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de ACS-landen te financieren. De Universiteit van Curaçao biedt sinds 2021 samen met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) bijscholing aan voor wetgevingsjuristen in Aruba, Curaçao en Sint Maarten tot Certified Legislative Lawyers. Het project bestaat uit een (online) opleiding die wordt aangeboden aan de overheden van de drie landen. Voorbeelden van deelnemers uit de drie Landen zijn benut om dicht op de uitvoeringspraktijk blijven. Tot nu toe hebben tweeëndertig  juristen aan de opleiding deelgenomen.

Over de schrijver

Sjoerd Zijlstra is buitengewoon hoogleraar Wetgevingsleer aan de University of Curaçao dr. Moises Da Costa Gomes en hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is voorzitter van het CCL en heeft ruime ervaring met de wetgevingspraktijk van alle landen in het Koninkrijk.