Staatssecretaris Alexandra van Huffelen bezoekt Aruba, Curaçao en Sint Maarten in kader van Landspakketten

Staatssecretaris Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen heeft van 19 tot en met 26 maart Aruba, Curaçao en Sint Maarten bezocht. Voornaamste doel van haar bezoek was het op bestuurlijk niveau bespreken van de Landspakketten een jaar na het ondertekenen van de Onderlinge Regeling Samenwerking bij hervormingen. Zowel Van Huffelen als de bewindslieden in de landen onderschreven het belang van de samenwerking en de Landspakketten. Er is gesproken over welke stappen er gezet moeten worden om de doelstellingen uit de landspakketten te vertalen in meerjarige resultaatafspraken. De komende maanden worden deze afspraken nader uitgewerkt.

Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Ramsay Soemanta
Staatssecretaris Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen tijdens een persconferentie in Curaçao

In alle drie de landen zijn goede stappen gezet bij de uitvoering van de Landspakketten, maar staan de landen ook nog voor uitdagingen, met name op het gebied van uitvoeringscapaciteit. De Staatssecretaris heeft aangeboden mee te denken over hoe meer uit de samenwerking met de TWO gehaald kan worden. “Ik hoop dat de kansen die de samenwerking met TWO biedt maximaal benut worden vooral op het gebied van menskracht om daar waar het kan te versnellen.”

Naast de bewindspersonen heeft de Staatssecretaris ook verschillende betrokkenen bij projecten uit de Landspakketten ontmoet. Een korte terugblik van de reis in een vogelvlucht.

Aruba

Tijdens het bezoek aan Aruba heeft de Staatssecretaris minister president Evelyn Wever-Croes, minister van Financiën en Cultuur Xiomara Maduro en minister van Onderwijs en Sportzaken Endy Croes gesproken. Daarnaast heeft ze kennis kunnen maken met projectleiders van de verschillende trajecten uit het Landspakket. Van Huffelen werd onder andere bijgepraat over de belastinghervormingen, het zorgakkoord, de herinrichting van de overheid en de investering in de kwaliteit van het onderwijs.

  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie

Curaçao

In Curaçao heeft Van Huffelen gesprekken gevoerd met minister president Gilmar Pisas, Minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Ruthmilda Larmonie, Minister van Financiën Javier Silvania, Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport Sithree van Heydoorn, Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Ornelio Martina en de Minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje.  

  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisaatie

Sint Maarten

Tot slot werd een bezoek gebracht aan Sint Maarten. Hier sprak Van Huffelen met minister president Silveria Jacobs, minister van Financiën Ardwell Irion en minister van Justitie Anna Richardson. Tevens stond een kennismaking met de politieke leiders van de nieuwe coalitie op het programma. Ook heeft ze een presentatie gekregen over de vorderingen in het thema Financieel Beheer in Sint Maarten.

  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie